Vinn over kløen

Ta kontroll over din psoriasiskløe

Ta kontroll over kløen

Psoriasis og hudirritasjoner går ofte hånd i hånd, og mange sier de klør ofte1,2. Psoriasis sprer seg ikke når du klør, men kløingen virker inn på hvordan huden heles. Så hvordan kan du unngå det? Det finnes heldigvis flere ting du kan gjøre for å takle disse symptomene og få kontroll over dem. Her er sju enkle råd3 som kan hjelpe:

Sørg for at du behandler din psoriasis

Hvis du trenger hjelp til å forhindre kløe, må du rette fokuset mot den underliggende årsaken – din psoriasis. Bruk av fuktighetskrem kan berolige huden og opprettholde fuktigheten. Det finnes mange kremer og salver som inneholder ingredienser som kan dempe både kløe og betennelser.

Når du klør på skadet hud, hindrer du den i å bli bedre.


Et lunkent bad lindrer kløe

Ta et behandlingsbad

Ta et avslappende bad i lunkent vann med badeolje. Pass på at vannet ikke er for varmt, og prøv å klappe huden tørr i stedet for å gni den. Etterpå smører du huden forsiktig inn med fuktighetskrem eller salve, og eventuelt solkrem for å holde huden godt fuktet og beskyttet mot solens UV-stråler.

Kjøl ned det aktuelle området

Legg en kald kompress på det berørte området. Voldsom kløe ledsages ofte av en sviende følelse, så nedkjøling av huden kan redusere trangen til å klø.

Ikke la huden bli for tørr

Tørr hud klør mer enn myk hud, derfor må huden smøres regelmessig med fuktighetskrem eller salve. Vinteren kan være krevende for huden din. Kombinasjonen av tørr luft, innendørs oppvarming, vind, kulde, mye klær og redusert eksponering for sollys kan by på utfordringer hvis du har psoriasis. Om sommeren kan mye bruk av air condition også tørke ut huden. Så smør huden ofte, og vurder å bruke en luftfukter, spesielt om vinteren.

Klær og sko

Bruk tynne og pustende klær som ikke irriterer huden. Unngå syntetisk tøy. Prøv også å unngå svært stramme klær, spesielt i midjen. Bruk helst klær som er laget av naturlige fibre som bomull, lin og silke. Mange psoriasispasienter foretrekker også å bruke lyse farger for at flassingen av døde hudceller skal bli mindre synlig. Hvis du har psoriasis på føttene, bør du velge sko som holder dem kjølige og tørre med mulighet for god luftsirkulasjon. Unngå syntetiske sko, og prøv å bruke innleggssåler som er fylt med skum, polymer, kork eller vann. Det kan fungere som støtdempere og lette presset på huden. Prøv å unngå sko med spiss tå, noe som kan skade både hud og bein. Unngå sokker, strømpebukser eller strømper laget av syntetiske fibre.

Motstå trangen til å klø

Psoriasis sprer seg ikke når du klør, men kløingen kan gjøre huden mer betent. Da kan lesjonene bli vondere, sårere og til og med sprekke opp. Og når du klør på skadet hud, hindrer du den fra å bli bedre. Dette kan gjøre deg mer stresset, noe som igjen kan forverre symptomene. Distraksjonsteknikker kan hjelpe. Skriv ned hva som utløser kløe, for eksempel når du er på telefonen eller ser på TV, og finn andre alternativer slik at du ikke klør1.

Be legen om hjelp

Hvis kløen blir et stort problem for deg, bør du ta det opp med legen din. Legen kan anbefale en alternativ behandling for tilstanden eller kanskje sette deg i kontakt med en støttegruppe der du kan diskutere mestringstaktikker med likestilte personer.
Forhåpentligvis kan disse syv enkle rådene gjøre en forskjell hvis du er plaget av en sterk trang til å klø. Det viktigste du må huske, er at du ikke er alene, og at det finnes hjelp å få.
Du trenger bare å spørre.

Referanser

  1. Reich A. et al. Acta Dermato-Venereologica 2007;87:299-304, p. 299.
  2. http://www.patient.co.uk/health/psoriasis.htm (Last accessed date: September 13th 2012), p. 1 Interview with dermatologist Dr Janet Ross by Eva Gizowska