Steng døren for stress og angst

Steng døren for stress og angst

Derfor er det viktig å holde seg positiv ved håndtering av psoriasis

Mange mener at stress er relatert til psoriasis1. Det er vist at stress kan være en faktor som fører til første oppblussing av sykdommen eller en forverring av eksisterende sykdom2.
Når det er sagt, er det vanskelig å vurdere hvilken spesifikk effekt stress har på den enkelte. Dette varierer fra person til person, og ulike stressnivåer og -årsaker kan ha forskjellig påvirkning.

Ikke vær redd for å snakke med legen hvis du opplever stress eller angst.


Sammen med den daglige belastningen det er å leve med psoriasis, kan psoriasisrelatert stress omfatte alt fra personlige kriser og alvorlige psykologiske skader til stress forårsaket av arbeid eller skolestart etter ferier.
Håndter ditt stress

Hva du kan gjøre

Hvis du tror at stress er en viktig faktor for din psoriasis, bør du snakke med legen din om det. Det finnes også ting du kan gjøre for å ta kontroll. Alt som hjelper deg å slappe av, kan også bidra til å redusere stressnivået. Regelmessig trening, god nattesøvn og aktiviteter som yoga og tai chi, kan få deg til å slappe av.
Ikke vær redd for å snakke med legen hvis du opplever stress eller angst. Han eller hun kan hjelpe deg med stressmestringsteknikker og foreslå aktiviteter du kan prøve ut for å holde stressnivået under kontroll. Du kan også bli henvist til spesialist.

Referanser

  1. Fortune D.G., Richards H.L., Main C.J., Griffiths C.E.M., ‘What patients with psoriasis believe about their condition’. J Am Acad Dermatol 1998: 39: 196-201, page 198
  2. Griffiths, C.E.M., Richards, H.L.,‘Psychological influences in psoriasis’, Blackwell Science Ltd, 2001, Clinical and Experimental Dermatology, 26, 338-342, page 338