Fakta bak trangen til å klø

Fakta om hvorfor det klør

Frustrert over kløen? Du er ikke den eneste

Kløe er nok det mest irriterende av alle symptomer knyttet til psoriasis. Hele 80 % av de som lever med psoriasis, sier at de opplever kløe som en del av sykdommen1.
Kløe, også kjent som pruritus, er en følelse som forårsaker en nesten uimotståelig trang til å klø. Den kan utløses av en rekke årsaker, blant annet betennelser i huden eller andre vanlige sykdommer.
Når huden blir betent, frigjør kroppen en rekke kjemikalier som kan forårsake kløe. Tørrhet kan også føre til at det klør.

Når du klør på hud som er skadet, hindrer du den i å bli bedre.


Psoriasiskløe på føtter

Alvorlighetsgraden kan variere

Hos personer med psoriasis kan omfanget av kløe eller irritasjon variere fra mild til alvorlig, avhengig av hvor hardt rammet huden er. For enkelte begrenser kløen seg til bestemte områder på kroppen, mens den for andre kan gjelde hele kroppen.
På samme måte kan graden av kløe variere sterkt2. Der noen bare opplever moderat kløe, melder andre om alvorlige irritasjoner som får dem til å klø seg til blods.
Selv om det å klø kan gi midlertidig lindring, er det faktisk slik at huden blir mer betent, og det kan oppstå lesjoner i de berørte områdene. Dette vil igjen føre til at du blir mer stresset av din psoriasis, og symptomene kan bli verre.

Motstå trangen til å klø

Psoriasis sprer seg ikke når du klør, men det å klø virker inn på hvordan huden heles. Når du klør på hud som er skadet, hindrer du den i å bli bedre. Hvis du vil forbedre symptomene, er det derfor veldig viktig at du prøver å roe ned irritasjonen som gir deg behov for å klø.
Hvis kløen blir plagsom, bør du fortelle dette til legen din. Fortell hvor det klør, hvor lenge det varer, hvor intens kløen er, og hva du gjør for å lindre den.

Referanser

  1. Reich A. et al. Acta Dermato-Venereologica 2007;87:299-304, p. 299.
  2. Reich A. et al. Acta Dermato-Venereologica 2007;87:299-304, p. 300.