Psoriasis er slik du opplever det

Vanlige former for behandling ved psoriasis

Få den behandlingen som er riktig for deg

Når du får første gang får høre av legen din at du har psoriasis, kan det være mye å ta inn over seg. Kanskje er du lettet over å finne ut at noe kan gjøres, eller kanskje du føler sjokk, frykt, usikkerhet eller sinne1.

Du vil uansett ha mange tanker. Først og fremst finnes det mange ulike typer av psoriasis, som alle påvirker ulike kroppsdeler på forskjellige måter. Et annet stort spørsmål er i hvilken grad sykdommen vil påvirke deg, og dette er det mer eller mindre umulig å svare på. Opplevelsen din av psoriasis kan være de milde symptomene med sporadiske flekker og kløe, eller kraftigere fysiske symptomer. Hvor enn du befinner deg på denne skalaen er det viktig å ta kontroll og være positiv.

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en medisinsk tilstand som vanligvis innebærer at hudcellene vokser for fort. Feil signaler i immunforsvaret gjør at det dannes nye hudceller på noen dager i stedet for noen uker2.

Den overaktive celleveksten i huden gir psoriasislesjoner. Lesjonene har tre karakteristiske trekk: flassing, fortykning og betennelse (rødhet) 3. Det er viktig å understreke at den økte celleveksten ikke har noe med kreft å gjøre.

Opptil 30 % av de som har psoriasis, kan også få psoriasisartritt i leddene4. Hvis du tror at dette kan gjelde deg, bør du ta en prat med legen din.

Hva er det som forårsaker psoriasis?

Den nøyaktige årsaken til psoriasis er fortsatt ukjent. Det er en kompleks tilstand med flere mulige årsaker, og den kan ha genetisk, immunologisk, miljømessig og psykologisk opphav. Disse faktorene endrer måten hudcellene fungerer på, og hastigheten på hudcelleproduksjonen øker i takt med at cellene dør og faller av huden.

Psoriasis er ikke smittsomt. Ingen ga det til deg, og du kan ikke gi det videre via berøring, bading i samme basseng eller ved intim kontakt.

Er det uvanlig?

Hvem som helst kan utvikle psoriasis. Det er like vanlig hos menn som hos kvinner, og ca. 2-3 % av verdens befolking har det.
Psoriasis kan komme i alle aldre, men de fleste utvikler psoriasis i alderen 20-35 år. 75 % av psoriasistilfellene oppstår før fylte 40 år. Det er imidlertid mulig å utvikle sykdommen både i barndommen og i alderdommen5.

Aktiv kontroll

Hvis du har psoriasis trenger du ikke bare å leve med det. Du trenger informasjon så du kan ta kontroll over sykdommen din på best mulig måte. En god start er å finne ut hva tilstanden er, hvem den påvirker og hva som forårsaker det. Psoriasis er en livslang sykdom, og jo fortere du skaffer deg essensiell informasjon, jo fortere kan du få kontroll og minimere hvordan det påvirker livet ditt.

Vanlige former for behandling inkluderer

  • Lokale behandlinger som brukes direkte på huden og foreskrives av lege.
  • Systemiske behandlinger påføres ikke direkte på huden, men gis på andre måter – for eksempel i tablettform eller via injeksjoner. De omfatter immundempende, cytotoksiske legemidler og orale retinoider. En spesiell type systemisk behandling er de såkalte biologiske behandlingene som er rettet mot visse proteiner i immunsystemet.
  • Lysbehandling på resept omfatter en rekke behandlingstyper som benytter en type lys kalt ultrafiolett stråling eller UV. 
Foruten reseptbelagte behandlinger kan personer med psoriasis bruke ulike typer produkter til lokalbehandling uten resept som bidrar til å holde huden fuktig. Dette kan redusere noen av symptomene forbundet med psoriasis. Disse inkluderer badeolje/dusjprodukter, fuktighetskremer (eller lindrende salver), keratolytiske midler (slik som salisylsyre) og steinkulltjæresjampo.

Å leve med psoriasis

Alle har forskjellige måter å takle psoriasis på, og valg av behandling bør være basert på samtaler mellom deg og legen din.
En behandling som virker for en person, virker kanskje ikke for en annen. I noen tilfeller kan en behandling som tidligere har virket bra for noen, kanskje ikke være det riktige valget for dem i fremtiden.
Derfor er det viktig at du finner den rette behandlingen for deg i samråd med legen din.

Referanser

  1. http://www.skintherapyletter.com/fp/2008/4.2/2.htmlP1. Last accessed date 10 April 2013, page 1

Psoriasis på forskjellige hudområder

Symptomer på psoriasis kan variere avhengig av hvilke hudområder som er rammet.

Diskuter din psoriasis med legen din, som kan foreskrive en tilpasset behandling, slik at du får hjelp til å håndtere din sykdom.

Lær mer ved å velge et område på kroppen.

Ansikt i
Hender og negler i
Legger og føtter i
Hodebunn i
Hudfolder i

Effektiv håndtering av psoriasis i ansiktet

Psoriasis i ansiktet

Enkle teknikker for å håndtere sykdommen

Psoriasis i ansiktet er ganske uvanlig sammenlignet med psoriasis på kroppen eller hodebunnen. Ansiktspsoriasis forekommer oftest på øyenbrynene, øvre del av pannen og i hårfestet.

Hva kan jeg gjøre?

I tillegg til reseptbelagte legemidler, finnes det en rekke enkle teknikker og forebyggende tiltak som kan hjelpe deg med å behandle tilstanden. Prøv alltid å bruke hudprodukter som er spesielt utviklet for sensitiv hud. Bruk en elektrisk barbermaskin når du barberer deg – den er mer skånsom mot huden enn en manuell barberhøvel. Prøv også å vende deg til å klappe huden fremfor å gni den, når du tørker deg. Når huden er tørr, kan du smøre deg med fuktighetskrem.

Hudpleie året rundt

Huden i ansiktet ditt er ømfintlig. Når du har ansiktspsoriasis, er ansiktet mye mer værfølsomt og tilpasser seg ikke så godt temperaturendringer. Vind, regn og snø om høsten og vinteren kan tørke ut huden. Bruk derfor en beskyttende krem til ansiktet før du går ut, og ta på deg hette eller skjerf.

Prøv alltid å bruke ikke-irriterende og milde hudpleieprodukter som er spesielt utviklet for sensitiv hud.


Varme og sollys om våren og sommeren kan også gi flere betennelser, så unngå direkte eksponering for sollys for å hindre solbrenthet. Bruk gjerne solkrem ved utbrudd av psoriasis.
Husk at utenom perioder med utbrudd, kan moderate mengder av soleksponering faktisk bidra til å fjerne psoriasisflekker hos noen personer.

Ta kontroll over psoriasis på hender og negler

Psoriasis på hender og negler

Vanlige symptomer og forholdsregler

Psoriasis på hender og negler kan gjøre det vanskelig å utføre dagligdagse aktiviteter. Psoriasis på hender og negler kan være vanskelig å takle. Flekkene er ofte mer synlige enn de man får ellers på kroppen eller i hodebunnen, og hendene er også svært viktige i mellommenneskelige relasjoner – som ved å håndhilse i sosiale og yrkesmessige sammenkomster.

Vanlige symptomer på hånd og neglpsoriasis

Psoriasis kan komme på baksiden av hendene, men det er mest vanlig i håndflaten. Her kan huden lett sprekke opp, som gjør det lett for bakterier å trenge inn. Dette gjør det lett å komme inn i en ond sirkel med betennelser og infeksjoner.

I rundt halvparten av tilfellene vil psoriasis på hendene påvirke neglene.
  • Små groper i neglene – også kalt “pitting”, er det vanligste kjennetegnet.
  • Neglene kan bli hvite og tykke. Som et resultat av tørrhet kan det også oppstå linjer på neglen. 
  • Når neglebåndene blir rammet, fungerer de ikke lenger som en beskyttende barriere.
  • Betennelser kan også spre seg under neglene.

I rundt halvparten av tilfellene vil psoriasis på hendene påvirke neglene.

Behandlingstilbud og forholdsregler

Rådfør deg med legen din om hånd- og neglpsoriasis og hvilke behandlingstilbud som finnes. Du kan også spørre om hjelp til ulike strategier og forholdsregler du kan ta for å få kontroll over sykdommen.

Forebyggende tiltak kan være å unngå bevegelser som forårsaker gjentatt friksjon på hendene. Strikking kan for eksempel gjøre lesjonene verre.
Legen kan også anbefale at du bruker hansker for å beskytte huden mot skitt, kjemikalier eller væsker. Hvis legen anbefaler hansker, er det viktig å bytte dem ut ofte og ikke ha de på hele tiden, fordi huden trenger luft til å gro.

Vær oppmerksom på at enkelte gummihansker inneholder sterke kjemikalier som kan føre til en reaksjon. Hvis hanskene forårsaker irritasjon eller svette, kan du prøve å bruke tynne bomullshansker innerst.

Stell godt med hender og negler

Hvis du har neglpsoriasis bør du holde neglene så tørre som mulig. Hver gang du vasker hendene, kan du prøve å tørke fingertuppene med litt papir for å absorbere eventuell fuktighet som ellers kan trenge inn under neglene.

Det er lurt å ha kortklipte negler, siden lange negler er mer utsatt for infeksjoner. Bruk negleklipper i stedet for saks. Neglene bør ikke files. Vær alltid svært forsiktig ved manikyr, spesielt når det gjelder neglebåndet.

Ta tilbake kontrollen over psoriasis på bein og føtter

Psoriasis symptomer på legger og føtter

Vanlige symptomer og forholdsregler

Symptomene på psoriasis kan variere avhengig av hvilken del av kroppen som er berørt. Rådfør deg med legen din angående din psoriasis. Han/hun kan foreskrive en egnet behandling og hjelpe deg med å ta kontroll over sykdommen.

Symptomer og behandling av psoriasis på beina dine

Psoriasis på beina preges vanligvis av ovale eller uregelmessige flekker. Noen ganger kan flere lesjoner gro sammen og danne en større lesjon. Flekker på leggene og knærne klør gjerne mye. Hvis flekkene ligger i bøyefurer, kan du oppleve at det danner seg sprekker i lesjonene. Det kan være lurt å vie disse lesjonene spesiell oppmerksomhet når du smører huden med fuktighetskrem.

Høy temperatur eller å stå over lengre perioder kan forårsake at blodårene i beina dine hovner opp, og føre til større belastning på huden.


Symptomer og behandling av psoriasis på føttene dine

Hyperkeratose (træler) er vanlig på føttene (og hendene). Lesjonene kan enten være godt definert eller mer diffust utbredt. Fotsålen/håndflaten og siden på tærne/fingrene er ofte rammet.
En annen form er den såkalte pustuløse varianten av psoriasis. Denne formen for psoriasis består av en rekke små pussfylte blemmer (med eller uten flassing, rødhet og skorper) og kan gi ubehagelige lesjoner på fotsålene (eller håndflatene). Selv om pussfylte blemmer kan se ut som en infeksjon er de faktisk er infeksjonsfrie. Føttene kan være såre og gi store smerter.
Problemet kan være verre for personer med plattfot, de som er høye eller overvektige, eller de som har en jobb der de må stå mye.

Fotpleie

Det er viktig å ha en god hverdagshygiene for føtter med psoriasis1. Fottøyet bør være lett og behagelig. Velg sko som holder føttene kjølige og tørre og lar luften sirkulere fritt.
Prøv innleggssåler som er fylt med skum, kork eller vann, noe som vil lette presset på huden. Du kan også bruke innleggssåler laget av polymerer som vil fungere som støtdempere. Det kan beskytte den tilhelende huden. Unngå sko med spiss tå som er laget av syntetiske materialer, som for eksempel plast.
Om vinteren må føttene holdes varme, spesielt hvis du har dårlig sirkulasjon i beina, eller hvis føttene lett blir kalde.
Om sommeren anbefales daglig fotbad.

Referanser

  1. http://psoriasis.about.com/lw/Health-Medicine/Conditions-and-diseases/Treating-Psoriasis-on-Your-Hands-and-Feet.--gW.--gW.htm Last accessed date: 22 Oct 2012, page 1

Ta kontroll over psoriasis i hodebunnen

Psoriasis i hodebunnen

Symptomer og forholdsregler

I tillegg til hodebunnen kan hodebunnspsoriasis også forekomme på ørene, området over og bak ørene, øreflippene, nakken, pannen og hårfestet.

Hårpleie og psoriasis

Hvis hodebunnen inneholder psoriasisflekker, må den behandles svært forsiktig. Prøv å ikke klø på flekkene. Vask håret og tørk forsiktig. Hvis du bruker en hårføner bør du bruke den med kald luft eller på svært lav varme. Hold hårføneren minst 30 cm fra hodet.

Husk å tørke godt bak ørene og på begge sider av øreflippene.
Børsting eller kjemming av håret bør gjøres svært forsiktig for å unngå å forverre de eksisterende psoriasissymptomene. Bruk en hårbørste med naturlig bust i stedet for en hard plastbørste. Unngå å bruke hårruller og hårstrikker som kan dra i håret og tørke ut hodebunnen.

Bruk en hårbørste med naturlig bust i stedet for en plastbørste. Unngå å bruke hårruller og hårstrikker som kan dra i håret og tørke ut hodebunnen.


Frisyrevalg

Det kan også være lurt å vurdere en praktisk frisyre. En kort hårklipp kan være mer komfortabel hvis du er alvorlig angrepet av flekker i hodebunnen.
Det kan også være lurt å unngå frisyrer som strammer håret. Hvis du har sår i hodebunnen, er det lurt å vente med å ta permanent eller farge håret til sårene er tilhelet. Be alltid frisøren om å behandle hodebunnen din forsiktig.

Du kan alltid snakke med legen din

Disse enkle forholdsreglene kan være til stor hjelp. Men som alltid, legen din er den som er best egnet til å gi deg råd om hvordan du kan ta vare på hodebunnen din og de ulike behandlingstilbudene som finnes.
Legen din kan også gi deg råd om hvilke produkter du kan bruke til håret under behandling.

Hvordan unngå psoriasis i hudfolder

Psoriasis i hudfolder

Vanlige symptomer og forholdsregler

Huden i hudfolder som armhuler og under brystene er ofte sarte og tynnere enn i andre områder. Hudgnisninger og svette kan forårsake hyppig irritasjon.
Det kan bli varmt og fuktig på steder der huden har mindre kontakt med luft. Dette øker sannsynligheten for soppinfeksjoner, spesielt i områder der du svetter mer, for eksempel armhulene, under brystene, i lysken og skrittet.

Bruk løstsittende og komfortable klær så ofte som mulig. De beste materialene består av bomull eller en blanding av polyester og bomull.


Forholdsregler

Tilstanden kan bedres hvis du prøver å holde hudfoldene så tørre som mulig også i perioder uten psoriasis1. Du bør også passe på å vaske huden forsiktig og tørke den nøye etterpå. Du kan tørke den med papir for å sikre at mindre folder holder seg helt tørre.
Prøv å bruke løse og ledige, komfortable klær. De beste materialene består av bomull eller en blanding av polyester og bomull. Det kan også være lurt at kvinner unngår å bruke BH med bøyler, da disse gjerne fører til økt svette.

Hold deg tørr og komfortabel

De som har psoriasis i lysken og skrittet, rundt kjønnsorganene, anus og mellom rumpeballene, kan ha nytte av en ekstra daglig vask i varmt sommervær. Etterpå er det viktig å tørke seg godt.
Bruk komfortabelt undertøy i bomull. Hvis mulig, unngå trange jeans og bukser. Bruk helst ikke syntetiske materialer tett på huden, da de kan forårsake svette. Det er bedre at menn bruker boxershorts i stedet for truser, fordi det gir bedre luftsirkulasjon.

Referanser

  1. http://www.psorinfo.com/Skin-folds.aspx?ID=95 Last accessed date: 11 Oct 2012, page 1