Hvordan vinne kampen om selvtilliten

Vinn kampen om selvtilliten

Måter å føle seg bedre på

Som med andre sykdommer eller tilstander er ikke psoriasis noe å skamme seg over, men det kan likevel være vanlig å føle skam og forlegenhet. Selv om det er normalt å være bevisst på huden sin, er det godt å vite at det finnes strategier du kan bruke som kan øke din selvtillit så du føler deg mer avslappet og kan gjøre de tingene du har lyst til å gjøre.

Skriv en "humørdagbok"

Skriv ned hvilke negative følelser du får, og når og hvorfor du får dem, samt eventuelle situasjoner eller tanker knyttet til dem. Hvis du merker at det er et mønster, er det mulig å finne løsninger og sette realistiske mål.

Hvis for eksempel nabobarna stirrer på flekkene dine, kan målet være å ta en hyggelig prat med foreldrene om psoriasis, slik at de forstår hva det er.

Feiring av prestasjoner

Selv små prestasjoner kan bety mye for selvtilliten, så det er viktig å sette stor pris på dem. Hver dag skriver du ned to eller tre ting du har oppnådd, uansett hvor små de er.

Vær din egen bestevenn

Tenk at du snakker med en god venn. Hvilket råd ville du ha fått? Sjansen er stor for at de forteller om dine gode sider og hvorfor de liker deg. Tenk deg nå at du er din egen bestevenn, og vær litt vennlig og medfølende.

Som med andre sykdommer eller tilstander er ikke psoriasis noe å skamme seg over, men det kan likevel være vanlig å føle skam og forlegenhet

Man skal ikke skamme seg over psoriasis

Tre ut av situasjonen

Neste gang du begynner å tenke på hva folk tenker eller sier, kan du forestille deg at du er en tredje person som ser på. På den måten kan du lære å ta ting mindre personlig.

Lær å like deg selv

Ta en titt i speilet hver morgen, og minn deg selv på at du har et fantastisk smil, eller at du er flink til å få andre til å le. Hvis det dukker opp en negativ tanke om din psoriasis senere på dagen, kan du bevisst minne deg selv om alle de positive egenskapene du har.

Få litt hjelp fra vennene dine

Hvis du tilbringer tid med mennesker som er glad i deg, vil du føle deg verdsatt og forstått. Selv om du ikke føler for å gå ut, kan en rask telefonsamtale eller 10 minutter med lesing av gamle bursdagskort, SMS eller e-poster være gode påminnelser om hva de som virkelig betyr noe, egentlig tenker om deg.

Fortsett å lære

Det å mestre en ny ferdighet, som å lære et nytt språk eller instrument, kan gjøre underverker og gi deg en bedre selvfølelse. Hvorfor ikke begynne med en ny hobby eller idrett, eller finne en annen måte å uttrykke kreative evner på?

Lær deg å akseptere deg selv som du er

Noen personer med psoriasis synes det er vanskelig å akseptere hvordan huden ser ut. Hvis dette er et problem for deg, bør du bruke 5–10 minutter hver dag til å se på de aktuelle områdene. Prøv å ikke være så streng mot deg selv. Lær deg å godta og like deg selv som du er. Hvis du gjør dette regelmessig, vil du etter en stund kunne få et bedre forhold til tilstanden.