Hva er psoriasis?

Få informasjonen du trenger

Når du for første gang får høre fra legen at du har psoriasis, kan det være mye å ta inn over seg. Selv om det kan være en lettelse å vite at tilstanden din har et navn og at noe kan gjøres, vil mange føle at denne lettelsen blander seg med følelser knyttet til sjokk, frykt, usikkerhet eller sinne.

Hver enkelt persons erfaring med psoriasis vil være ulik, og kan variere fra veldig milde symptomer med enkelte flekker og kløe, til kraftigere fysiske symptomer.

Hvis du har psoriasis, bør du selv ta grep. Ved å lære så mye du kan om psoriasis vil du få den informasjonen du trenger for å behandle sykdommen på best mulig måte.

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en medisinsk tilstand som vanligvis innebærer at hudcellene vokser for fort. Feil signaler i immunforsvaret gjør at det dannes nye hudceller på noen dager i stedet for uker.2 Den overaktive celleveksten i huden gir psoriasislesjoner. Lesjonene har tre karakteristiske trekk: flassing, fortykning og betennelse (rødhet).3 Det er viktig å understreke at den økte celleveksten ikke har noe med kreft å gjøre.
Hver enkelt persons erfaring med psoriasis vil være ulik, og kan variere fra veldig milde symptomer med enkelte flekker og kløe til kraftigere fysiske symptomer.
Opptil 30 % av de som har psoriasis, kan også få psoriasisartritt i leddene.4 Hvis du tror at dette kan gjelde deg, bør du ta en prat med legen din.

Hvor mange mennesker er berørt?

Hvem som helst kan utvikle psoriasis. Det er like vanlig hos menn som hos kvinner, og ca. 2-3 % av verdens befolking har det.
Psoriasis kan komme i alle aldre, men det fleste utvikler psoriasis i alderen 20-35. 75 % av psoriasistilfellene oppstår før fylte 40 år. Det er imidlertid mulig å utvikle sykdommen både i barndommen og i alderdommen.5

Hva er det som forårsaker psoriasis?

Den nøyaktige årsaken til psoriasis er fortsatt ukjent. Det er en kompleks tilstand med flere mulige årsaker, og den kan ha genetisk, immunologisk, miljømessig og psykologisk opphav. Disse faktorene endrer måten hudcellene fungerer på, og hastigheten på hudcelleproduksjonen øker i takt med at cellene dør og faller av huden.
Psoriasis er ikke smittsomt. Ingen ga det til deg, og du kan ikke gi det videre via berøring, bading i samme basseng eller ved intim kontakt.